"Het wielrennen is schoner dan ooit" is een van de meest gebezigde uitspraken van deze winter. Misschien vraagt u zich af waar u dat toch eerder heeft gehoord. Welnu, hier bijvoorbeeld:
"Het wielrennen is nu schoner dan ooit. Ook al lijkt het niet zo, de koersen van de laatste jaren zijn de schoonste geweest. Wielrenners worden overvloedig gecontroleerd, we worden voortdurend gemonitord. Het is onmogelijk om vals te spelen." (Carlos Barredo in Velonation, 3-11-2010
"Doping was in het verleden een onderdeel van wielrennen, maar ik geloof echt dat dat vandaag de dag nog heel sporadisch voorkomt en dat de sport heel schoon is geworden." (Bjarne Riis in Nu Sport, 3-8-2010)
''Ik denk dat iedereen die meerijdt schoon is. Dat komt doordat de controles zo ontzettend intensief zijn.'' (Jan Ullrich in Nu Sport, 22-7-2009)
"Dit is het einde van het verziekte wielrennen uit de jaren negentig. Ik droom van een 9 november 1989, de val van de Berlijnse Muur. Het is heel belangrijk dat men gaat praten. De ‘omerta’ is verleden tijd." (Christian Prudhomme in de Volkskrant 24-5-07)
De wielersport is thans met 12.000 controles per jaar met afstand koploper in de sportwereld. Bovendien doet justitie in Italië ook een duit in het zakje. Allessandro Tegner van Mapei tegen persbureau Bloomberg: "Iedereen die nu nog wil bedriegen, denkt wel twee keer na. Renners weten dat ze het einde van hun carrière riskeren. Nu de controles strenger zijn komt de werkelijke waarde van de renners bovendrijven." (Trouw, 24-4-2002)
"Erik Dekker, thans 31 jaar oud, 65 kilo met 3 procent lichaamsvet, zoals hij zonder poeha zegt, heeft leren winnen. In een thans redelijk schone wielersport heeft hij bewezen dat duurzaamheid, innerlijke rust, geluk en standvastigheid tot resultaten kunnen leiden." (Mart Smeets in Trouw, 13-10-2001)
De internationale wielerunie UCI trok in een persbericht gisteren optimistische conclusies uit het resultaat. In het medische onderzoek voorafgaand aan de Tour zijn geen vreemde afwijkingen van de norm geconstateerd. Het hematocrietniveau was gemiddeld 43,7 procent, ver beneden de limiet. Van de 170 urinemonsters die in drie weken werden verzameld, zijn er 122 reeds onderzocht. In een geval (de Spanjaard Del Olmo) viel de test positief uit. De UCI trekt hieruit de conclusie dat epo het wielrennen op hoog niveau niet meer beinvloedt. (Trouw, 30-7-2001)
"Vroeger redeneerde men heel simpel: hoe meer je neemt, hoe harder je rijdt. Nu beseffen de coureurs dat een spuitje of vitamientje niet per se tot betere prestaties leiden. Preparatie is slechts een hulpmiddel. Doping is zelfbedrog. Ik had liever in deze tijd gekoerst. Zelfmedicatie is niet meer aan de orde. Onze strijd tegen kwakzalvers is niet voor niks geweest. De wielersport is schoner dan ooit tevoren." (Patrick Lefevere in NRC Handelsblad, 3-3-2001)
De UCI heeft onder de voortvarende leiding van Hein Verbruggen een krachtig en genuanceerd anti-dopingprogramma ontwikkeld. De Nederlander gaat er prat op dat in geen sport ter wereld zoveel urinestalen van beoefenaars worden geanalyseerd en klopt zich op de borst dat het aantal positieve gevallen is gehalveerd tot een procent. Sinds dit jaar worden de controles in grote lijnen steekproefsgewijs uitgevoerd. In lang niet alle koersen hoeft de winnaar zich na afloop bij de medische controle te melden. Dat vergroot in theorie de pakkans. Op gezette tijden hangt er nog wel eens een barbertje. Maar sinds 1988 niet meer in de Tour de France. De Tour is schoon, al zeven jaar lang. (Trouw, 15-7-1995)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten